Spørgsmål og svar

Her kan du stille eksperterne spørgsmål om rejsemedicin

Nyt spørgsmål?

Emne: 3. twinrix

Spørgsmål:
Hej

Hvor længe kan man vente med at få 3. twinrix?

VH Camilla
ranitidin lek ranitidin je lek za ranitidin 300 ratiopharm

Camilla

Svar:
Svaret er som for ovenstående spørgsmål, formentligt ubegrænset.
Mads R. Buhl ovl. dr. med.
Emne: Gravid - risiko for sygedomme i Thailand?

Spørgsmål:Kan jeg rejse i nord og syd Thailand, mens jeg er i 3. mdr.? Hvor stor er risikoen for at få f.eks. malaria og hvad sker der med fosteret, hvis jeg skulle få malaria eller andre risikable sygedomme?

Sofie

Svar:
Der er intet i vejen for at rejse til Thailand som gravid. Man bør dog holde sig fra de få malariaområder der er på grænsen til Myanmar da det vil være vanskeligt at effektuere en tilstrækkelig beskyttelse. Under hele rejsen bør den gravide beskytte sig imod Dengue feber ved brug af myggebalsam (Autan) fra kl. 17.00. Midlet påsmøres samtlige ikke tøjdækkede områder. Hvis der ønskes et middel til selvbehandling af rejsediare kan Azithromycin 2 tabletter som eengangsdosis anvendes. Der er ikke vaccinationer der er godkendt til gravide men immunglobulin kan evt. gives til beskyttelse imod hepatitis A, alternativt bør der udvises påpasselighed med hensyn til vand og fødemidler.

Mads Buhl

Emne: Twinrix og ny jap. enc. vaksine

Spørgsmål:
Hej
Er der grund til at vaksinere 3 gange med twinrix før rejse til risikoområde eller med risikoadfærd (hurtigvaksination) når det fremgår af Mads Buhls bog, at man kun er godt 70% dækket efter 2. vaksination?
Findes der ikke vaksination mod japansk encefalit til børn mere? Den nye er kun registreret fra 18 år, kan vi alligevel trygt bruge den til yngre?

Judy Platz Christensen

Svar:
Der kan forventes fuld immunitet overfor hepatitis A efter 2 doser Twinrix givet dag 0 og 30. Immuniteten overfor hepatitis B indtræder noget langsommere og det er korrekt at kun omkring 70% vil have antiHBS >10mIU/ml (definitionen på immunitet) efter II´nden dosis dag 30. Da sygdommen imidlertid har en gennemsnitlig inkubationstid på 90 dage og der kan forventes et kraftigt memmory T-celle respons er risikoen for klinisk hepatitis B nok meget beskeden selv efter kun 2 doser. Men vil man udelukke at personen forbigående kan blive bærer af hepatitis B virus er det korrekt at man burde give en 3´die dosis inden expositionen.

Vi har ingen godkendt Jap. encefalit vaccine til børn og unge < 18 år, men lægemiddelstyrelsen har ud fra de existerende data foreslået anvendelse af Ixiaro i ½ dosis til børn < 3 år og i voksendosis 3-18 år.

Mads R. Buhl
ranitidin lek ranitidin graviditet ranitidin 300 ratiopharm
tizanidin xr tizanidin sirdalud tizanidin tevaEmne: gravid og højder

Spørgsmål:
Jeg skal til Peru om 14 dage og er på det tidspunkt gravid i 10-11 uge. Jeg har de nødvendige vaccinationer og skal til Lima-Cuzco-machu picchu- sacred vally på en planlagt pakketur. Hvordan skal jeg forholde mig til højderne og højdesyge? Jeg ved jeg ikke kan tage noget medicin mod højder men frarådes det at tage så højt op? Cuzco er det højeste på ca. 3400 m. Min egen læge har ikke kunnet give noget svar.

mvh
m

m

Svar:
1. Fysisk anstrengelse kombineret med ophold i højder over 2000 meter medfører en risiko for fald i iltmætningen i moderens blod til < 95% (90%) og dermed en relativ føtal hypoxi. De fleste fraråder derfor fysisk anstrengelse i højder over 2000 meter. At sidde stille i et fly i 11 km højde svarer til at opholde sig i ca. 2400  meters højde hvilket ikke medfører risiko for føtal hypoxi. Så det afgørende er den fysiske anstrengelse. En vandretur i 3400 meters højde vil medføre risiko for føtal hypoxi og frarådes.
Acetazolamid er kontraindiceret hos såvel gravide som ammende.


Mads R. Buhl overlæge dr. med.

Emne: Jap encephalit

Spørgsmål:
Hej

Min datter skal rejse 2 mdr til Thailand ( og måske en smut til Vietnam og Cambodia ), hun rejser fra midt i oktober og til midt i dec. Skal hun vaccineres mod jap encephalit ( hun tager formentlig også til syd Thailand ).
Hva de malaria profylakse?

Venlig hilsen Ann-Dorthe Christensen

Ann-Dorthe Christensen

Svar:
2. 2 måneders ophold i Cambodia, Vietnam og Thailand inkl. Sydthailand indicerer japansk encefalit vaccination. Transmissionen anses i Sydthailand for at være hele året og tilsvarende gælder formentligt også i de sydlige dele af Vietnam og Cambodia.
Spøgsmålet vedrørende malariaprofylakse kræver mere detaljere oplysning om rejserute for at kunne besvares.


Mads R. Buhl overlæge dr. med.

Emne: Tanzania

Spørgsmål:
Hej
Min voksne datter skal på et 4 mdrs. ophold i Tanzania, hvor hun er i kontakt med lokalbefolkningen. Skal hun have en vaccination for Tubekulose og Rabies?

Jette Knapmann

Svar:
BCG vaccination anbefales hvis pågældende er tæt på lokalbefolkningen. Rabies profylakse kan erstattes af postexposure profylakse.
Mads R. Buhl ovl. dr. med.

Emne: graviditet og risiko for malaria i Mozambique

Spørgsmål:
Goddag,
jeg havde planlagt en rejse til Mozambique i Januar i to uger, men jeg vil ved tiltrædelsen være gravid i uge 15+1. Hvordan skal jeg forholde mig mht. malaria? Er der en profylakse jeg kan tage? Hvem kan hjælpe mig videre med spørgsmålet?

Mange Tak,

en bekymret gravid

Svar:
Der er mulighed for enten Klorokin og Proguanil eller Lariam profylakse, det sidste vil være det mest effektive.

Mads R. Buhl ovl. dr. med.

Emne: Wonca Kongres på Filippinerne.

Spørgsmål:
Den 17. februar rejser en delegation af skandinaviske familielæger til Wonca Asia Pacific Regional Conference i Cebu City på Filippinerne.

Undervejs gør vi ophold i to dage i Hong Kong. Efter kongressen bor vi på øen Boracay, kendt for sit gode klima,i fire dage.

Vi skal naturligvis bo på 1. kl. hoteller. Vi er tilbage i Skandinavien den 1. marts.

Er vaccinationer nødvendige, og i så fald, hvilke?

Med venlig hilsen,

Allan Pelch


Allan Pelch

Svar:
Hepatitis A vaccination

Mads R. Buhl ovl. dr. med.Side:

Seneste nyhed


Julemøde om rabies
1. december 2019Selskabet afholder julemøde med tema om 'Rabies hos rejsende' mandag d. 2. december kl. 17.00 i Domus Medica i Købehavn. Se yderligere information inlkusiv information om tilmelding i invitationen.Julemøde om Rabies hos rejsende.pdf